"Jogszerűen jártak el egy műholdas közbeszerzési eljárás során"

A Duna Televízió felett tulajdonosi jogokat gyakorló Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint jogszerűen jártak el egy műholdas közbeszerzési eljárás során.

Simkó János az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arról ír, hogy a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának néhány elnökségi tagja "felelőtlen, felháborító és csúsztatásokkal teli, szakszerűtlen állításokat fogalmazott meg", mikor jogszerűtlenséggel vádolta a Duna Televízió Zrt.-t és a kuratórium elnökségének azon többségét, akik tárgyalási felhatalmazást adtak a Duna Televízió Zrt. menedzsmentjének egy aktuálissá vált műholdas műsorszórási közbeszerzési eljáráshoz.

A kuratórium öt fideszes delegáltja pénteken közölte, hogy az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságához, az Országos Rádió és ,Televízió Testülethez, illetve a Fővárosi Főügyészséghez fordul a Hungária Televízió Közalapítvány által a "kuratóriumi jóváhagyást figyelmen kívül hagyó törvénytelen döntések, illetve a most megindított közbeszerzési eljárás során hanyag módon felhasznált adóforintok ügyében".

A közleményt Rékási Róbert, a közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, valamint Bába Iván, Meszleny László, Szőcs Géza és Szabó László, a kuratórium elnökségi tagjai jegyzik. Azt írták, hogy a Duna Televízió vezetése 2009. december 31. és 2010. január 6-a között, a közalapítvány kuratóriumi elnökségének "teljes megkerülésével, egy több tízmilliárd forint értékű közbeszerzést kísérelt meg lebonyolítani". A közbeszerzésre, amely a tévé műholdas sugárzásával kapcsolatos szolgáltatások megvételére irányult, "mindösszesen" két céget hívtak meg. Azonban a közbeszerzési ajánlatkérést a Duna Televízió vezetése január 6-án visszavonta. Erről a kuratórium elnökségét annak csütörtöki ülésén tájékoztatta utólag, szóban - tudatták a kuratóriumi tagok, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy "a közbeszerzés értéke sokszorosan meghaladta azt az értékhatárt, amely felett a közbeszerzés megindításához a médiatörvény értelmében a kuratórium elnökségének előzetes jóváhagyó döntésére lett volna szükség". Simkó János az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy a kuratórium elnökségének többsége és a Duna Televízió menedzsmentje - "mint eddig bármikor" -, a jelen közbeszerzés esetében is a médiatörvény és a közbeszerzési törvény maradéktalan betartásával végezte és végzi a munkáját, és határozottan elutasítja a Duna TV jó hírét rombolni kívánó, "a közvéleményt és médiát valótlan információkkal hiszterizáló magatartást"-

 

(Forrás: MTI)